Internet baza foot trucków
Na wynos
19.04.2021
Musimy jeszcze trochę poczekać na wizytę w restauracji. Możemy jednak korzystać z szerokiej oferty dań na wynos. Takie serwują m.in. food trucki, czyli restauracje na kółkach. Sprawdziliśmy, gdzie w Polsce zarejestrowano ich najwięcej.
Dwa food trucki – przyczepy, z których serwowane jest jedzenie. Jedna przyczepa (po lewej) – fioletowa, druga (po prawej) – różowa. Widoczne stojące na blatach przystawki i napoje. Przed przyczepami krzesła.
Pojazdy „o przeznaczeniu na bar lub sklep” – tak w naszej bazie, czyli Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP), oznaczone są coraz bardziej popularne food trucki. W Polsce zarejestrowanych jest prawie cztery tysiące pojazdów tego typu. To samochody, przyczepy lekkie i przyczepy specjalne.
Smak na czterech kołach
Potrawy serwowane z samochodów w ostatnich latach zyskały na popularności. I choć to jedzenie „na szybko”, często daleko mu do fast foodów. Oferta food trucków jest bardzo bogata, a mobilni kucharze prześcigają się w pomysłach na zróżnicowane menu. Można zjeść smacznie, zdrowo i oryginalnie.
Najstarszy spośród czterech tysięcy zarejestrowanych w CEP samochód serwujący jedzenie pochodzi z 1952 roku! To GAZ 51. A jaki jest średni wiek polskich food trucków? To 21 lat.
Najpopularniejsze marki to Fiat Ducato, Renault Master i Peugeot Boxer.
Co jeszcze ciekawego znaleźliśmy w naszej bazie? Średni przebieg food trucków wynosi 244 285 km, a największy (marka BERKOF) – 1 025 355!
W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227.
Co ciekawe, miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku już w marcu – zarejestrowano ich 150.
Gastro trasa
Wśród zarejestrowanych w tym roku samochodów serwujących jedzenie królują dwie marki: Fiat oraz Renault. Wśród przyczep lekkich, w których kupimy coś na ząb – marka Foodywheel, a wśród przyczep specjalnych, zamienionych w „jadłodajnię” – marka Niewiadów.
Sprawdziliśmy, w których województwach zarejestrowano w tym roku najwięcej mobilnych restauracji. Oto wyniki z podziałem na rodzaj pojazdu:
Województwo mazowieckie – 57
przyczepa lekka – 5
przyczepa specjalna – 45
samochód – 7
Województwo wielkopolskie – 42
przyczepa lekka – 5
przyczepa specjalna – 27
samochód – 10
Województwo dolnośląskie – 38
przyczepa lekka – 9
przyczepa specjalna – 9
samochód – 20
Dla kogo jest CEPiK?
Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców (CEPiK) to prawdziwa kopalnia informacji o tym, co i kto jeździ po polskich drogach. Dzięki niej powstało też wiele przydatnych e-usług, m.in. Historia Pojazdu.
Jeśli planujecie kupno samochodu, motocykla, a może food trucka (!) – koniecznie z niej skorzystajcie. To nic nie kosztuje.
– Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji – tłumaczy minister Marek Zagórski, sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. – Jeśli chcemy sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce, a taką możliwość także dajemy, potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy – dodaje.
Jeśli nie macie jeszcze profilu zaufanego – załóżcie go już dziś (także za darmo).
Bezpiecznej i smacznej jazdy!
Uwaga! Informacje zaprezentowane w opracowaniu dotyczące rejestracji pojazdów pochodzą z Centralnej Ewidencji Pojazdów. Dane te zostały wprowadzone do ewidencji przez urzędy i zostały poddane subiektywnym metodom doboru statystycznego. Oznacza to, że mogą nie uwzględniać wszystkich poprawek naniesionych przez urzędników po publikacji.
źródło: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/na-wynos